Sommerhøjskole 2024

Sommerhøjskole

SOMMERHØJSKOLE 2024

Krig og Fred i Europa siden Den Store Krig
- kan vi stadig kæmpe for Freden?

Stærke mænd og truslen om deres krige har flere gange truet freden og på årets sommerhøjskole ser vi på krigsmagerne og deres krige siden
afslutningen af Den Store Krig - 1. Verdenskrig - der skulle være den sidste krig i Europa.

Vi ser på de forskellige fredsslutninger efter den 1. Verdenskrig, det helt nye Europakort, der skulle blive mellemkrigstidens - og Folkenes Forbund, der skulle sikre, at krigene blev afløst af mæglinger. Vi hører ikke kun om mellemkrigstiden, den 2. Verdenskrig - og Den
Kolde Krig - men også Det Nye Europa efter Murens Fald og Sovjetunionens opløsning. Endelig må vi sammen diskutere udviklingen her i 20-erne, hvor vores naboland Polen har måttet opleve, at deres naboland - Ukraine - er blevet invaderet af russiske tropper. Har vi helt fortrængt den europæiske historie - og al ondskaben? Eller er det hele et resultat af Vestens forfejlede politik?

Interessante foredrag kombineres med heldagsudflugter til Frøslev
 lejren i Sønderjylland og et besøg på Enigma museet i København.

Sommerhøjskolens idé er, at du deltager i en uges aktiviteter, ligesom på en
højskole og samtid bor hjemme.

Sommerhøjskolen er en vekselvirkning mellem sang, foredrag, debatter, heldagsture, god mad og hyggeligt samvær. Her vil du få gode muligheder for at møde andre i et positivt, socialt fællesskab.

Vi starter hver dag kl. 9.00 med morgenbrød og fællessang.
Dagen afsluttes ca. kl. 15.30 (undtagen onsdag & fredag).
Der serveres hver dag en spændende frokost med drikkevarer.
Der udleveres et fyldigt kursusmateriale, udarbejdet af den gennemgående kursusleder, kulturhistorikeren Tommy P. Christensen, Malmø.

Glæd dig til en helt igennem fantastisk og oplevelsesrig uge!

Program for ugen:


Mandag d. 29. juli:
09.00-09.30  Morgenmad & Fællessang
09.30-10.00  Velkomst, præsentation af undervisere og kursister. Introduktion til årets tema: Krig og Fred i Europa siden Den Store Krig -   kan vi stadig kæmpe for Freden?
10.00-12.00  Formiddagens foredrag ved Tommy P. Christensen, Malmø:
  Krig og fred siden 1900-årenes begyndelse.
  Op gennem 1800-tallet var en række nye nationalstater blevet dannet på Balkanhalvøen, og 1912-13 blev de sidste dele af Det   osmanniske Rige i Europa anledning til krig (1. og 2. Balkankrig). Det kan diskuteres, hvorvidt ”Den Store Krig” (1914-18)    ikke skal ses i sammenhæng med undergangen af Det osmanniske Rige, og denne udvikling, der påbegyndtes i Krim-krigen – som    i øvrigt var langt vigtigere end den 2. Slesvigske krig og 1864. Krimkrigen var en forsmag på den europæiske – og dermed    danske - historie i de følgende generationer. Den russisk annektering af Krim-halvøen i 2014 er således et nyt kapitel i en   gammel historie. Tid til spørgsmål.
12.00-13.00  Frokost
13.00-15.00  Foredrag: Krigsmagere og fredsduer – kommunisme, fascisme og nazisme.
  Foredrag ved Tommy P. Christensen, Malmø: De fleste mennesker elsker fred og deres nærmeste, men det 20. århundrede er     fyldt med grufulde eksempler på totalitære og magtsyge tyranner (primært mænd), der søger magten, gerne gennem diktaturer    og krig. Vi starter med enevoldsherskere, som de russiske zarer, kejsermagten i Østrig-Ungarn og Tyskland, men også Det    Britiske Imperium, Frankrig samt USA's stigende betydning.
  Den russiske revolution, kommunisme, fascisme og nazisme er med til at sætte dagsord-enen for Europa og den omliggende     verden - hvor USA, Mellemøsten, Afrika, Fjernøsten og Kina er en del af frygten for atomvåben, giftgas og global   krigsførelse.
  Hvem der kan betragtes som en “fredsduer”, afhænger af det politisk perspektiv og i hvilken kontekst. Vi slutter med et kig   på brugen af begrebet under Den kolde Krig. Tid til spørgsmål.
15.00-15.30  Eftermiddagskaffe, hyggeligt samvær og afrunding på dagen


Tirsdag d. 30. juli:
09.00-09.30  Morgenmad & Fællessang
09.30-12.00  Norden under den 2. Verdenskrig – og de danske i Sverige.
  Foredrag ved Tommy P. Christensen, Malmø: Med den tyske besættelse af Danmark og Norge var der mange som frygtede at også    Sverige stod for tur, da den nordiske neutralitetspolitik øjensynligt havde spillet fallit.
  Vi ser nærmere på udviklingen i det af tyskerne besatte Danmark og beredskabstidens Sverige, hvor man også praktiserede en    forunderlig sammenblanding af neutralitets- og samarbejdspolitik: først med Hitler-Tyskland – og siden med De allierede.    Det skulle også blive til fordel for de danskere, der måtte søge ly hinsidan. Vi hører om de danske bådflygtninge, turen    over Sundet, jøderne, flygtningeforlægningerne og Den Danske Brigade, der skulle være klar til kamp, hvis tyskerne ikke    kapitulerede. Tid til spørgsmål.
12.00-13.00  Frokost
13.00-15.00  Foredrag v. Peter Hertel Rasmussen, MA fra Kings College i Lon-don. Tyske piger og danske soldater – Historien om Den     Danske Tysklands-brigade 1947-1958.
  I mere end et årti stod danske tropper i Nordtyskland, og omkring 45.000 danskere gjorde tjeneste først i den danske     Tysklandsbrigade, og fra 1949, da Danmark var blevet medlem af NATO, i det danske Tysklandskommando i Itzehoe i Slesvig-   Holsten.
  En historie der er underligt fraværende i Danmarkshistorien, og er ganske belysende for Danmarks balancegang mellem øst og    vest – efter vi var blevet befriet af englænderne (og russerne!)
  Grundlæggelsen af Forbundsrepublikken Tyskland (Vesttyskland), også i 1949, komplicerede forholdene, og i hele perioden var   der fokus på den såkaldte fraternisering mellem de danske soldater og den lokale befolkning, ikke mindst de unge, tyske    piger. Men hvad var egentlig baggrunden for, at danske tropper skulle være besættelsesmagt i Tyskland, efter tyske tropper    havde været besættelsesmagt i Danmark?
  Den danske ekspert på hele denne underlige historie kommer og beretter for os efter en lang karriere i Udenrigsministeriet,   hvor han bl.a. har været udsendt til DDR (Østberlin) og Helsinki, Finlands hovedstad. Tid til spørgsmål.
15.00-15.30  Eftermiddagskaffe, hyggeligt samvær og afrunding på dagen


Onsdag d. 31. juli:
Heldagsudflugt Frøslev lejren
07.30   Afgang fra Næstved.
07.30   Morgenmad & Fællessang
Ca. 19.00  Hjemkomst til Næstved

Vi starter tidligt med en heldags bustur mod Sønderjylland, med stop undervejs til frokost.
Ved Frøslevlejren får vi to rundvisninger, og efterfølgende tid til at udforske området. Frøslevlejren blev etableret af den tyske besættelsesmagt i samarbejde med den danske regering for at bringe deporterede danskere tilbage til Danmark, dog ikke de danske jøder. Selvom ledelsen var tysk, blev lejren (Polizeigefangenenlager) drevet med dansk personale, hvilket resulterede i lidt mere rimelige forhold for fangerne. Efter krigen blev lejren omdøbt til Fårhuslejren, og brugt til internering af danskere, der havde samarbejdet med tyskerne.
Efter besøget ved Frøslevlejren kører vi til Sønderborg og besøger Det Tyske Mindretalsmuseum. Efter en rundvisning på museet, fortsætter turen til Fynshav. Her kører vi om bord på færgen til Bøjden, hvor vi nyder et let måltid aftensmad under sejlturen.


Torsdag d. 1. august:
09.00-09.30  Morgenmad & Fællessang
09.30-12.00 Fredens Hav? Østersølandene og Sovjetunionen i de første år af Den Kolde Krig. Foredrag ved Tommy P. Christensen, Malmø.
  8 måneder efter sit valgnederlag i 1945 holdt Winston Churchill den 5. marts 1946 en tale i Fulton, Missouri i præsident    Trumans nærværelse. Det var den tale, der inkluderede udtrykket "jerntæppe", der kom til at beskrive opdelingen i lande,    der lå i det frie Vesten, kontra de, der måtte leve inden for den sovjetiske indflydelsessfære. Inden for få måneder     begyndte det amerikanske forsvars stabschefer, der var bekymrede over omfanget af den sovjetiske ekspansion, at udarbejde    planer for en mulig krig med Sovjetunionen. Snart kunne de diskutere deres planer med det britiske forsvars generaler og    man udtænkte 'Operation Pincher'. Den Kolde Krig var begyndt, og med Nordkoreas indtrængen i Sydkorea måtte man spørge sig    selv om det var begyndelsen til en 3. verdenskrig? Vi ser nærmere på konsekvenserne i Østersøområdet, hvor de første ofre    for krigen mistede livet i Østersøens bølger – skudt ned af sovjetiske kampfly. Tid til spørgsmål.
12.00-13.00  Frokost
13.00-15.00  Sverige og Finland – før og efter præsident Putins invasion af Ukraine. Foredrag ved Bo Leimand, tidl. eskadrillechef og    kontorchef i Forsvarsstaben.
  Nu er først Finland, og derefter Sverige indtrådt i NATO, og det drejer opmærksomheden hen på de to landes forhold til NATO   – inden optagelsen. Begge lande måtte være opmærksomme på den russiske bjørn på den anden side af Østersøen, og umiddelbart   skulle man tro, at de hævdede en neutralitet, der lagde stor distance til den nordatlantiske alliance. Måske især da man    under Vietnamkrigen hørte den daværende (senere myrdede), svenske statsminister Olof Palme (1927- 1986) i julen 1972     sammenligne de amerikanske bombardementer af Nordvietnams hovedstad Hanoi med nazisternes grusomheder under den 2.     verdenskrig. Men måske vi kun har hørt den ene side af sagen? Efter mange år i NATO, vil tidl. officer i Flyvevåbnet,     Jørgen Bo Leimand, vil afdække en række NATO-projekter, hvor det svenske forsvar under - og efter - Den Kolde Krig deltog.    Tid til spørgsmål.
15.00-15.30  Eftermiddagskaffe, hyggeligt samvær og afrunding på dagen


Fredag d. 2. august:
Enigma – Museum for post, tele og kommunikation
08.30-09.00  Morgenmad & Fællessang
09.00   Afgang fra Næstved
17.00   Hjemkomst til Næstved
17.00-19.00  Afrunding på ugen og tak for denne gang. Hvornår er der fred og ingen fare i Europa? Aktuel status på krig og fred i Europa   – og hvad kan vi gøre? Hvad sker der i resten af 2020- erne? Og hvad har vi fået ud af at hæve fredsdividenden for 40 år    siden? Debat og opsamling på ugens indtryk og tanker, ved Tommy P. Christensen og Bo Leimand og deltagerne.
19.00-20.00   Smørrebrød, øl og Tak for denne gang

Vi skal besøge det nye museum for post, tele og kommunikation (der tidligere lå i det gamle posthus i Købmagergade. Nu er det flyttet ud til det gamle posthus ved Trianglen på Østerbro. Her kan kommunikationens udvikling følges lige fra Christian d. IV iværksatte et postvæsen i Danmark til nutidens moderne midler til kommunikation. Vi deles op to hold hvor det ene hold starter med en rundvisning over temaet
”Kommunikation i Krise” mens det andet hold går rundt i andre udstillinger. Efter en time bytter holdene aktivitet. Efter vores besøg på ENIGMA kører vi gennem det centrale København ud til Amager, hvor vi skal spise frokost på Restaurant Lynetten, med udsigt til Amager Bakke.

Tilmelding og yderligere information:
Holdnummer: 241-999

Praktiske oplysninger:
Sommerhøjskolen 2024 afholdes i Musikstalden på Grønnegades Kaserne, Grønnegade 10, 4700 Næstved

Du deltager i alle ugens aktiviteter, som på en højskole og samtidig bor du hjemme. Aktiviteterne er tilrettelagt så alle kan være med og få et udbytte af ugen. Er du gangbesværet eller bruger rollator, Er der også mulighed for at få støtte til og fra udflugtsmålene.

Kursus pris: kr. 3.600,- Pensionister fra Næstved kr. 3.150,- Prisen inkluderer: Morgenmad, Kaffe/the og øvrige drikkevarer (hele dagen), frokost, eftermiddagskaffe med kage, undervisningsmaterialer, foredrag, busture, rundvisninger, udflugter, billetter guider mv.

Se brochuren her:  Sommerhøjskole 2024


Undervisningssted

Grønnegades Kaserne
Grønnegade 10
4700 Næstved
Musikstalden

Praktisk information

Hold nr:
24120999
Første møde:
29.07.24 kl. 09:00
Sidste møde:
2.08.24 kl. 09:00
Mødegange:
5
Lektioner:
50

Pris

Fuldt betalende
DKK 3600,00
Nedsat betaling
DKK 3150,00
  • Mandag 29.07.24 kl. 09:00 - 15:30

    Sted: Grønnegades Kaserne
    Grønnegade 10

    Lokale: Musikstalden

  • Tirsdag 30.07.24 kl. 09:00 - 15:30

    Sted: Grønnegades Kaserne
    Grønnegade 10

    Lokale: Musikstalden

  • Onsdag 31.07.24 kl. 09:00 - 15:30

    Sted: Grønnegades Kaserne
    Grønnegade 10

    Lokale: Musikstalden

  • Torsdag 1.08.24 kl. 09:00 - 15:30

    Sted: Grønnegades Kaserne
    Grønnegade 10

    Lokale: Musikstalden

  • Fredag 2.08.24 kl. 09:00 - 15:30

    Sted: Grønnegades Kaserne
    Grønnegade 10

    Lokale: Musikstalden

Tommy P. Christensen